×

AkcijaPopust na vse kompatibilne kartuše in tonerje

Izkoristite 8% popust na kompatibilne kartuše in 11% popust na kompatibilne tonerje. Samo do konca tedna!
Kakšna je razlika med tonerjem in kartušo?
22 Sep

Kakšna je razlika med tonerjem in kartušo?

Times Read: 9878

Tokrat bomo opredelili dva najpogosteje uporabljena pojma pri tiskanju - kartuše in tonerji.

KARTUŠE 

Kartuše (ang. inkjet cartridge) so namenjene brizgalnim tiskalnikom. Najpogosteje so napolnjene s črnilom na vodni osnovi ali na osnovi topil. So črne in barvne. Nekateri tiskalniki imajo črno kartušo in eno tri-color kartušo, drugi pa imajo barve ločene v več kartušah - najpogostejše so cyan (modra), yellow (rumena) in magenta (rdeča). Zaradi boljše kakovosti tiska sta v nekaterih modelih brizgalnih tiskalnikov še peta in šesta kartuša. Običajno gre v teh primerih za dodatno črno s pigmentom ter sivo kartušo. 

Primeri kartuš

 

Ko gre za kartuše, lahko potrošnik izbira med: 

• originalnimi, 
• kompatibilnimi in 
• obnovljenimi kartušami. 

Originalne kartuše so tiste, ki jih je izdelal proizvajalec tiskalnika. Cenovno gledano so te kartuše najdražje. 

Kompatibilne kartuše so tiste kartuše, ki kljub temu , da jih ni izdelal proizvajalec tiskalnika, povsem ustrezajo modelu tiskalnika, za katerega so narejene. Ta vrsta kartuš je v primerjavi z originali občutno cenejša, medtem ko pa v sami kakovosti črnila, ni bistvene razlike. 

Obnovljene kartuše so okolju najbolj prijazna vrsta kartuš. To so kartuše, ki so bile znova napolnjene. V primerjavi z originalnimi kartušami so mnogo cenejše. 

TONERJI 


Tonerji (ang. toner cartridge) se uporabljajo v laserskih tiskalnikih. Namesto tekočega črnila, je v njih fini prah različnih (t.j. črna, rumena, modra ali rdeče-vijolična) barv, ki se med tiskanjem s pomočjo laserja zapeče na papir.

Črno-beli laserski tiskalniki imajo en sam toner, medtem ko imajo barvni laserski tiskalniki po štiri tonerje – za vsako barvo enega. 

Tako kot pri kartušah, lahko potrošnik izbira med: 
• originalnimi, 
• kompatibilnimi in 
• obnovljenimi tonerji. 

Originalni tonerji so tisti, ki jih je izdelal proizvajalec tiskalnika. Cenovno gledano so ti tonerji najdražji.

Kompatibilni tonerji so tisti tonerji, ki kljub temu, da jih ni izdelal proizvajalec tiskalnika, povsem ustrezajo modelu tiskalnika, za katerega so narejeni. Ta vrsta tonerjev je v primerjavi z originali cenejša, medtem ko pa v sami kakovosti tiska, ni bistvene razlike.

Obnovljeni tonerji so okolju najbolj prijazni tonerji. To so tonerji, ki so bili znova napolnjeni. V primerjavi z originalnimi tonerji so cenejši.

V primerjavi s kartušami so tonerji večji in dražji. A čeprav je njihova cena bistveno višja od cene kartuš, omogočajo cenejše tiskanje na stran oz. enoto.  

Tags: tonerji, kartuše