×

AkcijaPraznujemo 12. rojstni dan in podarjamo popust!

Izkoristite 12% popust na vse kompatibilne kartuše in tonerje. Akcija traja do konca meseca.
Kako izbrati pravi tiskalnik?
01 Apr

Kako izbrati pravi tiskalnik?

Times Read: 15196

V kolikor kupujete nov tiskalnik, je glavno vprašanje, pred katerega ste postavljeni, ali kupiti laserski ali brizgalni (ink-jet) tiskalnik. Da bo vaša odločitev lažja, vam predstavljamo prednosti in slabosti obeh.

BRIZGALNI (INKJET) TISKALNIKI
Brizgalni tiskalnik je naprava, ki z brizganjem črnila iz brizgalnih šob, ustvari sliko ali besedilo na papirju. Brizgalni tiskalniki uporabljajo kartuše. Najbolj popularne znamke brizgalnih tiskalnikov so HP, Canon, Brother in Epson.

Prednosti brizgalnih tiskalnikov
Brizgalni tiskalniki so v primerjavi z laserskimi cenejši, hkrati pa so cenejše tudi kartuše. Menjava kartuš je nezahtevna in hitra, tiskanje fotografij pa je kvalitetno – z živimi barvami in visokim kontrastom. Prav zaradi tega so brizgalni tiskalniki idealni za tiskanje fotografij in tekstovnih dokumentov z veliko slikovnega materiala. Ena od prednosti brizgalnih tiskalnikov je tudi ta, da omogočajo tiskanje na različne materiale – pisarniški papir, termo občutljiv papir, foto papir, papir za etikete, tkanine, itd. Ker so manjših dimenzij, pa (v primerjavi z laserskim tiskalnikom ali fotokopirnim strojem) zavzamejo tudi občutno manj prostora. V kolikor tiskate manj kot 100 strani mesečno, vam priporočamo uporabo brizgalnih tikalnikov.

Slabosti brizgalnih tiskalnikov
Glavna slabost brizgalnih tiskalnikov je manj učinkovita poraba črnila, kar pomeni, da se za tiskanje ene strani porabi bistveno več črnila kot pri tiskanju z laserskimi tiskalniki. Stroški tiskanja na stran oz. enoto so tako pri brizgalnih tiskalnikih višji kot pri laserskih tiskalnikih. Nadalje je potrebno izpostaviti hitrost tiskanja, t.j. število natisnjenih strani v minuti. Pri brizgalnih tiskalnikih je sicer hitrost tiskanja v veliki meri odvisna od izbrane kvalitete tiska, velikosti tiskovine ter tega, če tiskamo črno-belo ali barvno. Kljub temu pa so brizgalni tiskalniki na splošno gledano počasnejši od laserskih tiskalnikov. Tiskanje velikih dokumentov zna biti zato sila zamudno. Za brizgalne tiskalnike je značilna tudi manjša zmogljivost predala in odlagalnika za papir. V kolikor veliko tiskate, je to precej nepriročno, saj je predal treba neprestano polniti.

Priljubljen brizgalni tiskalnik Epson Stylus SX130

 

Če povzamemo, brizgalni tiskalnik je primeren za uporabnike, ki želijo tiskati fotografije, a jim hitrost tiskanja ni tako pomembna; ne tiskajo veliko, a tiskalnik vseeno redno uporabljajo in končno, ne želijo odšteti veliko denarja za nakup tiskalnika in kartuš.

LASERSKI TISKALNIKI

Laserski tiskalnik je naprava, ki s pomočjo tonerja, laserja in valja oz. bobna, na katerem se nahaja na svetlobo občutljiva snov, ustvari sliko ali besedilo na papirju. Laserski tiskalniki torej uporabljajo tonerje. Najbolj popularne znamke laserskih tiskalnikov so HP, Samsung, Brother in Canon, v poslovnem svetu pa se veliko uporabljajo tudi Kyocera in OKI.

Prednosti laserskih tiskalnikov 
Za razliko od brizgalnih tiskalnikov, lahko potrošnik pri laserskih tiskalnikih izbira med črno-belim in barvnim tiskalnikom. Ena od glavnih prednosti laserskih tiskalnikov je ta, da so stroški tiskanja – kljub temu, da je cena tonerja dražja od cene kartuše – bistveno nižji. Razlog za to tiči v tem, da je z enim samim tonerjem mogoče natisniti veliko več strani kot s kartušo. Menjava tonerjev, ki je nezahtevna in hitra, bo zato redkejša. Naslednji odliki laserskih tiskalnikov sta njegova hitrost ter zmogljivost predala in odlagalnika papirja. Prav zaradi tega so idealni za tiskanje številnih in obsežnih dokumentov. Kvaliteta tiska je visoka, sploh pri tiskanju tekstovnih besedil, in vedno enaka.

Slabosti laserskih tiskalnikov
Laserski tiskalniki so v primerjavi z brizgalnimi dražji, dražji so tudi tonerji. Naslednja pomanjkljivost laserskih tiskalnikov je tudi v tem, da naprava za to, da se prah iz tonerja spoji na papir, uporablja proces ogrevanja. Prav zaradi tega ni mogoče tiskanje na kakršen koli material, ki ni odporen na visoke temperature (npr. folija). V primerjavi z brizgalnimi tiskalniki, so laserski tiskalniki manj primerni za tiskanje fotografij. Ker so nekoliko večjih dimenzij, pa zavzamejo tudi več prostora. 

HP Laserjet P1102

Če povzamemo, laserski tiskalnik je primeren za uporabnike, ki so – v zameno za nižje stroške tiskanja – pripravljeni odšteti več denarja za nakup tiskalnika in tonerjev; za vse, ki veliko tiskajo, pri tem pa sta jim pomembni tudi hitrost tiskanja in kvaliteta tiska, ter za tiste, ki tiskajo predvsem tekstovne datoteke.

MULTIFUNKCIJSKI TISKALNIKI

Za konec naj še omenimo, multifunkcijske tiskalnike, ki so lahko bodisi brizgalni, bodisi laserski. Multifunkcijski tiskalnik je v bistvu naprava, v kateri so – poleg tiskalnika - združeni še optični čitalec, kopirni stroj in faks. Prednosti multifunkcijskega laserskega tiskalnika so v tem, da ima več funkcij, je zadovoljive kvalitete, hkrati pa ga lahko uporablja več uporabnikov. Slabosti pa so dokaj visoka cena in njihova velikost.