×

AkcijaPraznujemo 12. rojstni dan in podarjamo popust!

Izkoristite 12% popust na vse kompatibilne kartuše in tonerje. Akcija traja do konca meseca.
Razlaga najpogostejših pojmov, povezanih s tiskanjem
05 Jul

Razlaga najpogostejših pojmov, povezanih s tiskanjem

Times Read: 6011

V članku, ki je pred vami, bomo pojasnili najpogostejše, s tiskanjem povezane pojme in tako enkrat za vselej pometli z morebitnimi nejasnostmi.

Tiskalnik 

Tiskalnik (ang. printer) je izhodna naprava, ki kodirane podatke iz računalnika pretvori v človeku razumljivo obliko, t.j. besedilo ali sliko, ter jo odtisne na papir ali kaki drugi material.

Poznamo več različnih vrst tiskalnikov, in sicer:
• laserske,
• brizgalne ter
• multifunkcijske tiskalnike.

Laserski tiskalnik

Laserski tiskalnik (ang. laser printer) je naprava, ki s pomočjo tonerja in laserske tehnologije natisne besedilo ali sliko na papir. V vsakem laserskem tiskalniku so z barvnim prahom napolnjeni tonerji. Črno-beli laserski tiskalniki imajo en sam toner, medtem, ko imajo barvni laserski tiskalniki po štiri tonerje – črnega, rumenega, modrega in rdeče-vijoličnega.

Brizgalni tiskalnik

Brizgalni tiskalnik (ang. inkjet printer) je naprava, ki z brizganjem mikroskopsko majhnih curkov črnila ustvari sliko ali besedilo na papirju. Vsak brizgalni tiskalnik uporablja s črnilom napolnjene kartuše. Število kartuš v tiskalniku variira od modela do modela. Najosnovnejši modeli imajo zgolj dve kartuši, t.j. črno in barvno. V tem primeru so znotraj barvne kartuše tri osnovne barve, in sicer rumena, modra in rdeče-vijolična. V kolikor pa ima brizgalni tiskalnik vsako osnovno barvo v svoji kartuši, je lahko v njem tudi do pet ali več kartuš. Določeni modeli brizgalnih tiskalnikov imajo še foto kartušo.

Kartuša

Kartuše (ang. inkjet cartridge) se uporabljajo v brizgalnih tiskalnikih. Glede na vrsto črnila, ki je v kartuši, ločimo: • kartuše s črnilom na vodni osnovi, • kartuše s črnilom na osnovi topil, • kartuše s črnilom na oljni osnovi in • kartuše z UV črnilom. S polnilnim setom jih je mogoče tudi ponovno napolniti.

Toner

Toner (ang. toner cartridge) je vrsta kartuše, ki se uporablja v laserskih tiskalnikih. Napolnjena je z barvnim prahom, ki se med tiskanjem s pomočjo laserja zapeče na papir. Tudi tonerje je mogoče ponovno napolniti.